Achillespeesklachten

Opstartproblemen

Achillepeesklachten kunnen erg vervelend zijn. Vaak is er een overbelasting geweest (door bijvoorbeeld hardlopen) en als de betreffende overbelasting blijft plaatsvinden kan er pijn en stijfheid ontstaan bij de regio van de hak en achillespees. Meestal uit zich dat bij het opstaan uit bed, je voelt dan dat er ‘opstartproblemen zijn’. In eerste instantie loop je de stijfheid er wel uit maar uiteindelijk wordt de blessure steeds erger en gaan de klachten niet meer weg.

Hoe krijg je deze blessure?

Een achillespees kun je overbelasten en beschadigen door een te snelle trainingsopbouw, te weinig warming-up en/of cooling-down, te weinig spierkracht, te intensief trainen, of trainen op een harde ondergrond, trainen met verkeerd schoeisel, een misstap, of door overgewicht van het lichaam. De blessure komt veel voor bij sporten waarbij explosiviteit of sprongen plaatsvinden. Vaak wordt het ook gezien bij lang wandelen en met name bij hardlopers en duursporten.

Overbelasting

Overbelasting kan leiden tot een achillespeesontsteking. De pijn voel je in de aanhechting van de pees op de hiel, in de pees of in de slijmbeurs aan de voorzijde van de pees. Een achillespeesblessure ontstaat meestal geleidelijk. Dit kan zich uitten in pijn of stijfheid. Vaak kunt u wel doorgaan met belasten, maar in overleg kijken we hoe dit fysiek ingevuld moet worden.  

Echografie

Bij Fysio-R kan er een echo gemaakt worden om de achillespees van binnen te bekijken en te beoordelen. Zo kunnen we goed zien of er een ontsteking zit, of er een verdikte pees aanwezig is met zwelling of dat er een slijmbeurs geïrriteerd is. Soms ligt de oorsprong ook bij de aanhechting op de hak, dit kan je ook zien met echografie.

Mogelijk behandeling:

  • EPTE/PNE
  • Echografie om het herstel te kunnen zien van de pees.
  • Dry Needling van de structuren rondom de achillespees.
  • Medical Taping van de structuren voor meer steun.
  • Oefentherapie om de pees sterker te maken.
  • Advies in opbouw sporthervatting.
  • Advies t.a.v. schoeisel.

Mocht u bovenstaande klachten bij u zelf herkennen en heeft u (al lange tijd) last van de achillespees, maakt u dan een afspraak om deze vervelende blessure verder te beoordelen en te behandelen.