Rugtraining

Rugklachten en Training 

Rugklachten is in Nederland aandoening nummer een! Misschien heeft u zelf ook wel eens rugklachten gehad of bent u er nog steeds mee belast. Rugklachten kunnen ontzettend vervelend zijn en een negatief deel van je leven beheersen! Als je eenmaal een keer door je rug heen gaat (spit) of lumbago hebt gehad dan is je rug altijd iets zwakker en is er een vergroot risico om op dezelfde plek weer klachten te krijgen.

Daarnaast zijn er mensen die chronische rugklachten hebben en altijd een zeurende pijn voelen in de rug of zelfs in de bil en het been.

Wervelkolom

De wervelkolom is een centraal gelegen structuur die ons stabiliteit geeft, ons laat bewegen in alle richtingen en die onze organen beschermd. Ze vormen met onze buikspieren en bekken(bodem) spieren een ‘centrale riem’ die ons moet beschermen van binnenkomende krachten. Als er rugklachten zijn is deze ‘riem’ verzwakt wat een vergroot risico kan geven op klachten en problemen.

Speciale rugtraining

Fysio-R heeft speciale rug training ontwikkeld voor deze doelgroep. Herstellende en preventieve training om uw rugklachten de baas te blijven en minder risico te lopen dat de rugklachten terugkomen.

Om de ‘riem’ te verstevigen zal in groepsverband ook dáár het accent op gelegd gaan worden. De diepe buikspier en de diepe rugspieren zullen worden getraind. Dit gaat met veel beleid en geduld! De fysiotherapeut, die begeleidt, zal deskundig toezien hoe de oefeningen worden uitgevoerd en corrigeren waar nodig. De oefeningen zullen met name met eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd. Zo kunt u beter ervaren waar uw grens ligt. Daarnaast is samenwerking van de gehele keten (uw lichaam) ontzettend belangrijk.

Diepe buikspier

Een uur lang zal de intensiteit van de training gaan liggen op uithoudingsvermogen, functionele krachttraining, mobiliserende oefeningen voor losmaken van de rug en stabiliteit in groepsverband. Allemaal vanuit het kunnen aanspannen van de diepe buikspier als centrale start bij álle andere oefeningen die we doen. Dit zal de basis zijn. Er zal dan ook altijd gecontroleerd worden of die diepe buikspier aangespannen wordt tijdens de sessies.

Daarnaast is het ook nog eens gezellig want we trainen met elkaar!

Aanmelden

Als u zich aanmeldt zal er eerst een éénmalige screening middels vragenlijst (en desgewenst onderzoek) plaatsvinden zodat er een inschatting gemaakt kan gaan worden van de intensiteit van de training op maat voor u.

Voor wie is de rug training bedoeld?

  • Mensen die in het verleden (veelvuldig) last hebben gehad van rugklachten.
  • Mensen die op dit moment last hebben van rugklachten en er niet vanaf komen.
  • Mensen die een instabiel gevoel hebben van de rug en bang zijn er vaak doorheen te zakken.
  • Mensen die preventief de rug willen trainen zodat deze sterk blijft (door zwaar fysiek beroep bijvoorbeeld).
  • Vrouwen na zwangerschap (minimaal 6 weken na bevalling)

Interesse?

Mocht u interesse hebben, informeer bij Fysio-R naar de mogelijkheden, prijzen en trainingstijden. Daarnaast kunt u altijd een proefles (kosteloos) aanvragen om te kijken of het iets voor u is! De trainingen zijn in groepsverband onder leiding van een fysiotherapeut.                 

Voordat u actief mag beginnen met de rugtraining zal er eerst een medische vragenlijst ingevuld worden om te bekijken of het verantwoord is om de ruglessen te kunnen gaan doen. Ook zal de bloeddruk opgemeten worden. We gaan uiteraard secuur met uw privacygegevens om.