Meniscus letsel

Meniscusscheur

In elke knie zitten twee meniscussen. Een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Deze werken als een spons die de klappen van buitenaf opvangen. Bijvoorbeeld bij wandelen en hardlopen. Maar ook bij springen en het landen. Wanneer het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen draait kan er een scheur ontstaan in de meniscus als de voet op de grond vast blijft staan. Dit voelt als een pijnlijke steek. Ook kan een scheur in de meniscus geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld door slijtage of door afname van de stabiliteit van de knie, afname van de kwaliteit van de meniscus (minder functie) of het kraakbeen. Ouderdom speelt ook een rol in het ontstaan van problemen met de meniscus. Spontaan kunnen er scheuren ontstaan en die hoeven niet gerelateerd te zijn aan trauma’s.

Klachten

  • Pijn (diep) in de knie.
  • Zwelling rondom de knie of in de knie.
  • Slotklachten (het strekken van de knie verloopt moeizaam, of blokkeert)
  • Het gevoel dat u door de knie kan zakken, instabiel gevoel.
  • Stijfheid, bijvoorbeeld bij opstaan uit bed.

Echografie

Met een echo kunnen we gedeeltelijk zien wat de schade in de knie is en hoe de meniscus eruitziet (eenderde deel). Fysio-R maakt deze scan zelf in de praktijk zodat meteen een diagnose gegeven kan worden.

Mogelijke Behandeling

Als er een meniscusletsel aanwezig is zijn er twee opties. Opereren of conservatief beleid. Er zijn een aantal factoren waardoor er voor een operatieve behandeling gekozen wordt. Het kan gaan over het type scheur en de grootte van de scheur. Daarnaast speelt de leeftijd van de cliënt een rol. Bij een operatieve behandeling wordt er een gedeelte van de meniscus of de gehele meniscus verwijderd. Ook wordt de meniscus aan elkaar gehecht als dit mogelijk is. Wanneer de functie van de knie nog goed is (buigen en strekken) kan er met oefentherapie een goed herstel plaats vinden. 

Heeft u meniscusklachten en komt u er niet vanaf? Maakt u dan een afspraak met Fysio-R voor beoordeling en behandeling van uw klachten.