Zweepslag

Acuut Moment

Een acuut moment in de kuitspier, zweepslag genoemd, ontstaat meestal tijdens het sporten, bij het plotseling krachtig aanspannen of explosief wegsprinten. Voorbeelden hiervan zijn sprinten, springen en een versnelling. Soms ontstaat een zweepslag (acute steek) ook het tijdens wandelen en normaal hardlopen. Er zijn veel factoren die de kans op een zweepslag vergroten, zoals onvoldoende opbouw in de training of een slechte warming-up, een harde ondergrond, slecht schoeisel en verkorting van de kuitspieren.

Zweepslag klachten

Herkenbaar voor een zweepslag is dat het voelt alsof iemand tegen de achterkant van uw been schopt terwijl er niemand in de buurt aanwezig is. Na het trauma is er direct veel pijn aanwezig, lopen gaat moeizaam of strompelend en op de tenen staan is vrijwel niet mogelijk. Op de hakken staan geeft rekpijn. Naast pijn voelt de kuitspier soms opgezet en is er vaak een zwelling te zien en of een blauwe plek. Die blauwe plek kan ook daags erna ontstaan. De huid ziet dan blauw. De plek kan de hele dag zeuren, ook in rust.

Bij Fysio-R zal altijd tijdens het onderzoek een echo gemaakt worden van het pijnlijke weefsel. Zo kunnen we goed zien of er een verrekking is, een spierscheurtje of ernstiger. Daarbij kan er meteen een tijdspad van herstel worden gegeven, dus hoe lang de blessure gaat duren voordat die genezen is.

Mogelijke behandeling:

  • Medical Taping (ter ondersteuning bij bewegen).
  • Dry Needling, ter ontspanning van spieren zodat herstel sneller plaatsvindt.
  • Massage (doorbloeding).
  • Advies zodat herstel gewaarborgd is in dagelijks leven.
  • Echografie,voor monitoren herstel in de spier en pees.
  • Oefentherapie om de spier weer op te trainen.
  • Return to play naar sportbelasting toe.

Heeft u bovenstaande klachten of eerder een zweepslag gehad maar komt u niet van de klachten af? Maakt u dan een afspraak met Fysio-R voor een echo scan en laat u adviseren in het herstel en behandeling van de kuitklachten.