Whiplash

Ongeluk

Een whiplash ontstaat vaak bij een ongeluk, meestal met de auto. In een split second wordt de halswervelkolom overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Dit zorgt voor een, waarschijnlijk tijdelijke, beschadiging van banden en spieren in de nek, ook wel een zweepslag in de nek genoemd. Ook sportongevallen, bedrijfsongevallen en ongevallen in en rondom het huis kunnen deze klachten geven.

De klachten die na een whiplashongeval optreden, worden het whiplashsyndroom genoemd. Als gevolg van een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in het hoofd- en halsgebied. Soms ook met uitstraling naar de schouder en arm(en).

Daarnaast kan er sprake zijn van een stijve nek, verminderde bewegingsmogelijkheden van de nek en hoofdpijn die meestal in het achterhoofd zit, maar soms uitstraalt naar het voorhoofd. Door deze klachten kunnen er beperkingen ontstaan in het huishouden, tijdens het werk of bij hobby’s. Ook zijn klachten als duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, zichtproblemen, oorsuizen, misselijkheid en geheugenproblemen zeer herkenbaar. Door deze klachten kan een whiplash ervoor zorgen dat er slaapproblemen ontstaan.

Mogelijke behandeling

In overleg wordt een behandeling op maat gemaakt. Elke whiplash is weer anders en zeer complex. Dit betekent maatwerk voor de betreffende cliënt. Vooral de intensiteit van behandelen en de combinatie van rust nemen zal aan de orde zijn.