Schouderprothese

Schouderprothese

Net als een nieuwe knie of een nieuwe heup worden er tegenwoordig steeds meer nieuwe schouderprotheses geplaatst. Mensen hebben daarvoor vaak veel last gehad van de schouder, dit komt door slijtage. Het kraakbeen slijt weg naarmate we ouder worden en kan problemen geven zoals pijn en bewegingsbeperkingen, ook in de schouder. Daarnaast is liggen op de schouder vaak zeer gevoelig waardoor slapen problemen geeft.

Operatie

Er kan gekozen worden voor een totale nieuwe schouder maar ook alleen voor een nieuwe kop of kom. Het ligt er aan welk deel versleten is en welk deel niet. Meestal word alleen het versleten gedeelte vervangen. Na de operatie is de schouder nog stijf en mogelijk wat pijnlijk door de wond, maar er zal al snel worden ervaren dat de echte pijn als voorheen weg is (de oude artrose). Zes weken met een mitella lopen is vaak het protocol.

Toch kan er snel begonnen worden met oefentherapie na de operatie. Dit is met name gericht op het losmaken van de schouder zodat de beweeglijkheid toe zal nemen. Zwaai en slingeroefeningen krijgt u meestal mee uit het ziekenhuis. Liggen zal op de schouder de eerste 6 weken nog niet kunnen. De specialist is lijdend in de verwijzing wat wel mag en wat niet mag met fysiotherapie.

Mogelijke behandeling, oefentherapie:

  • Oefentherapie gericht op het losmaken van de schouder (meer beweeglijkheid).
  • Oefentherapie gericht op het sterker maken van de spieren van de schouder.
  • Oefentherapie gericht op het weer kunnen functioneren in het dagelijks leven (bijvoorbeeld jezelf kunnen wassen en iets uit een kastje kunnen pakken)

Afspraak

Fysio-R is gespecialiseerd in mensen die een nieuwe schouderprothese hebben gekregen. Fysio-R komt ook aan huis als u fysiek nog niet in staat bent om naar de praktijk te komen. Maakt u een afspraak als u weet dat u geopereerd moet worden. Pre operatief kunnen we al een hoop zaken doornemen.