Scheenbeenklachten

Shin splints

Scheenbeenklachten (ook wel Shin splints of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd) kan aan één onderbeen voorkomen, maar meestal bevinden zich de klachten aan twee onderbenen. Bij shin splints is mogelijk de aanhechting van de onderbeenspieren op het scheenbeen geïrriteerd. Vaak zitten de klachten aan de binnenkant van de mediale enkel en trekt dit over het onderbeenbot naar boven. De oorzaak is wetenschappelijk nog niet helemaal bekend. Er zijn wel veel onderzoeken gepubliceerd over dit onderwerp. We weten in ieder geval dat de klachten altijd het gevolg zijn van overbelasting. 

Springen en Hardlopen

Vaak zijn de klachten te relateren aan overmatig springen of hardlopen. Tijdens deze sporten komt er namelijk bij elke stap of sprong veel kracht op de voeten. In de landing komen er veel krachten vrij die geremd en verdeeld moeten worden. Hierdoor worden de spieren en pezen rond het scheenbeen zwaar belast. Dit kan ervoor zorgen dat deze spieren van het scheenbeen geïrriteerd raken. Volleybal, basketbal, tennis en hardlopen zijn extra risicovol om deze klachten te krijgen.

3 types

Shin splints kan worden verdeeld in 3 types

  • Type 1: Als gevolg van een vermoeidheidsbreukje.
  • Type 2: Als gevolg van een beenvliesontsteking.
  • Type 3: Als gevolg van een compartimentsyndroom (verstoring van de bloedtoevoer door zwelling in de kuitspier).

Klachten

De irritatie geeft pijn net boven de enkel, aan de binnenzijde van het onderbeen of net onder de knie. De meest voorkomende klacht is zeurende of stekende pijn aan de voorzijde/binnenkant van het scheenbeen. Af en toe komt het voor dat de pijn uitstraalt naar de knie of naar de enkel maar meestal is dat niet zo. Soms is er een verdikking aanwezig of voelt het onderbeen opgeblazen.

Met echografie maken we de structuren van het onderbeen inzichtelijk en kunnen we kijken of er beschadigingen zijn.

Mogelijke behandeling:

  • Medical Taping voor het ontspannen van de spieren en ondersteuning tijdens sporten.
  • Bindweefselmassage om de fasciae (bindweefsel) los te maken.
  • Dry Needling ter ontspanning van de spieren die in het onderbeen liggen.
  • Mobilisaties van de gewrichten van de enkel en knie als die vast zitten.
  • Rust en advies in opbouw van sport.
  • Oefentherapie gericht op het sterker maken van de spieren en het werken naar maximale belasting zonder klachten.

Mocht u aanhoudende klachten hebben die in deze informatie beschreven is en zijn ze herkenbaar? Maak dan een afspraak bij Fysio-R om deze klachten op te lossen.