Nieuwe knie

Slijtage

Wanneer het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen en onderbeen versleten is spreek je van artrose. Daardoor heeft de knie minder demping en minder stabiliteit waardoor fysieke problemen kunnen ontstaan in die knie. Het kan net als bij de heup veroorzaakt worden door ouderdom, te zware belasting in dagelijks leven, of pure pech (familiair).

Nieuwe knie

Uiteindelijk kan slijtage van de knie zoveel ongemak veroorzaken dat het kniegewricht vervangen moet worden door een Nieuwe Knie. Ook wel een Totale Knieprothese genoemd. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd wanneer je pijn en verlies van functie ervaart (buigen en strekken) of wanneer andere behandelingen niet voldoende helpen. Ook kan er gekozen worden voor een halve nieuwe knie. Vaak is de revalidatie daarbij hetzelfde.

Wel of geen operatie?

De keuze om geopereerd te willen/kunnen worden hangt af van de mate van pijnervaring en de mate van beweeglijkheid van de knie. Daarnaast zal er altijd multidisciplinair overleg plaatsvinden tussen u, de specialist, huisarts en fysiotherapeut. Uiteindelijk maakt u zelf de keuze om wel of geen nieuwe knie te krijgen. Vaak moet de hulpvraag goed in kaart gebracht worden. Kortom, wat wil ik maximaal met mijn knie nog kunnen?

Na de operatie is de knie nog stijf en is de kracht van de spieren verminderd. Daarnaast zit de knie vol met zwelling en kunt u de knie nog niet volledig buigen of strekken. De spieren zijn erg verzwakt en functies als wandelen, traplopen en fietsen gaan nog niet goed. Toch moet u na de operatie al snel aan de bak om het lopen te oefenen! Allereerst is dagelijkse dingen weer kunnen doen de eerste stap in de revalidatie. Denkt u aan douchen, zelfverzorging, koken en traplopen.

Mogelijke behandeling na een Nieuwe Knie:

  • Losmaken knie op de behandelbank en in de oefenzaal.
  • Oefentherapie gericht op wandelen, traplopen en fietsen.
  • Stabiliteitstraining (evenwichtsoefeningen).
  • Reduceren van zwelling middels Medical Taping.
  • Krachttraining van de omliggende spieren.

Afspraak

Fysio-R is gespecialiseerd in mensen die een nieuwe knie of nieuwe heup hebben gekregen. We kunnen voor een behandeling ook aan huis langs komen als u bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt. Maakt u een afspraak met Fysio-R als u preoperatief en/of postoperatief een afspraak wilt plannen of meer informatie zou willen ontvangen.