Nieuwe heup

Artrose Heup

Slijtage (artrose) van de heupkop of heupkom komt bij de ouder wordende mens veel voor. Het zou een reden kunnen zijn om over te gaan tot een Nieuwe Heup. Een specialist van een ziekenhuis zet er dan een nieuwe kop, of nieuwe kom in. Beiden vernieuwen kan ook. Vaak moet een persoon met deze klachten eerst een conservatief traject afleggen alvorens over gegaan word tot operatie.

Oorzaken Nieuwe Heup

Er slijt kraakbeen in de heup weg als u ouder word, waardoor de heup niet meer goed kan functioneren en u pijn ervaart bij bewegen. De botvlakken van het gewricht komen dan op elkaar wat als onprettig word ervaren. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom of te zware belasting bijvoorbeeld in sport of werk. Vaak geven mensen met deze klachten ook pijn aan in de lies. Soms hebben mensen ook last van startpijn of pijn in de bilspier. Ook kan de heup uitstraling geven naar de zijkant van het bovenbeen.

Operatie heup

Na de operatie is de heup stijf en is de kracht en stabiliteit van de spieren verminderd. Daarnaast heeft de wond rust nodig en moet zwelling afgevoerd worden. Er wordt binnen 48 uur al begonnen met oefentherapie. De eerste doelstellingen daarin zijn weer kunnen lopen en traplopen. Het advies na een operatie is dan ook om fysiotherapie te nemen om goed te kunnen revalideren.

Mogelijke behandeling:

  • Mobiliseren heup op de behandelbank.
  • Oefentherapie gericht op wandelen, traplopen en fietsen.
  • Stabiliteitstraining zodat kleine spiertjes goed samenwerken.
  • Reduceren van zwelling middels Medical Taping.
  • Krachttraining om de spieren sterker te maken zodat u weer goed en lang kan wandelen, traplopen, fietsen en sporten.

Fysio-R is gespecialiseerd in mensen die een nieuwe knie of nieuwe heup hebben gekregen. We kunnen daarvoor ook aan huis langs komen.

Staat u binnenkort voor een Nieuwe Heup gepland en wilt u daarna revalideren? Of wilt u conservatief de heup optrainen om een operatie zo lang als mogelijk uit te stellen? Neemt u dan contact op met Fysio-R.