Knieschijfklachten

Knieschijf

De knieschijf is het sesambeentje van de knie. Deze zorgt ervoor dat er extra krachten overgebracht worden van de bovenbeenspieren die over de knieschijf heen lopen en met een pees aanhechten op het onderbeen. De knieschijf ligt in een kommetje en bij buigen en strekken glijdt hij over dat kommetje heen. Sporing van de knieschijf wordt dat genoemd. Onder die knieschijf zit kraakbeen.

Knieschijfklachten 

Klachten aan de knieschijf komen voor bij dames en heren. Toch is de dame iets meer vertegenwoordigd met deze klachten dan mannen. Als jonge meisjes in de groei zitten dan kunnen knieschijfproblemen opspelen. Maar ook dames hebben er veelvuldig last van. Waarom mannen er minder last van hebben is niet helemaal bekend.

Risicofactoren

Er zijn verhoogde risicofactoren waardoor knieschijfklachten kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld door x-benen of 0-benen, verminderde functie van de bovenbeenspieren en heupspieren, verkeerd schoeisel en overbelasting. Daarnaast zijn sommige sporten een risico voor knieschijfklachten. Denk aan sporten waar veel in gesprongen wordt zoals volleybal of basketbal.

Klachten knieschijf

De klachten die u ervaart uiten zich vooral in pijn rondom de knieschijf, voornamelijk bij bewegingen zoals hurken of tijdens het werken, traplopen of fietsen. Ook komt pijn voor bij langdurig met gebogen knieƫn zitten. Verder kan de knie dik worden en is de knieschijf vaak pijnlijk als er druk op komt of als u er zelf op duwt.

Echografie

We kunnen het aangedane gebied evt. goed in kaart brengen met echografie. Zo zien we de botlijnen goed en kunnen we in de knie zien of er andere problemen aanwezig zijn van het weefsel. Als iemand bijvoorbeeld nog in de groei zit, kun je goed de groeischijven in beeld brengen. 

Mogelijke behandeling:

  • Echografie (in kaart brengen van boslijnen, kraakbeen en vocht).
  • Medical Taping, daarmee zorgen we dat de knieschijf beter in de gleuf gaat glijden.
  • Oefentherapie
  • Advies hoe om te gaan met de klachten.
  • Losmaken van de knieschijf middels Mulligan therapie.

Mocht u belast zijn met knieschijfklachten en is er herkenning in de informatie, of heeft u een dochter of zoon die deze klachten heeft, maakt u dan een afspraak om te kijken wat Fysio-R voor u kan betekenen.