Ruim 3 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzondere hoofdpijn, die niet vanzelf overgaat. Migraine is de meest voorkomende vorm van ernstige hoofdpijnklachten. Bij migraine is sprake van een ontregeling in het zenuwstelsel, waarbij de bloedvaten vernauwen en uitzetten. Hoofdpijnklachten zijn moeilijk te begrijpen klachten en geven de personen die daar last van hebben veel problemen in functioneren in dagelijks leven.
Er is sprake van (chronische) hoofdpijn als je de helft van alle dagen last hebt van hoofdpijn. Naast migraine onderscheiden we:
- Aangezichtspijn (tussen voorhoofd, kin en oren)
- Spanningshoofdpijn (combinatie van pijn vanuit nek en aangezichtspijn)
- Clusterhoofdpijn (hevige hoofdpijn aan één zijde van het gezicht)
- Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek)
- Craniomandibulaire hoofdpijn (hoofdpijn rondom het oor, voortkomend uit kaak)
- Het ontstaan van hoofdpijn/migraine is niet altijd direct aanwijsbaar en heeft vaker meerdere oorzaken:
Hoofdpijnklachten kunnen ontstaan door:
- Stress en spanningen in dagelijks leven
- Ontwenningsverschijnselen
- Disbalans in de hormonen (overgang)
- Te weinig drinken
- Overmatig gebruik van medicijnen
- Overbelasting
- Andere (onbegrepen) oorzaken
Veel vormen van hoofdpijn zijn door een fysiotherapeut te behandelen. Clusterhoofdpijn en hoofdpijn als gevolg van medicijngebruik vormen hierop een uitzondering
De behandeling:
De daadwerkelijke behandeling bestaat uit een aantal manuele technieken op het hoofd, schedel, schouder en nek. Vaak wordt er gebruik gemaakt van Dry Needling technieken om de harde spieren te ontspannen en eventueel medical taping. Er zitten veel diepe spiertjes rondom de nek en hoofd waar je met de vingers niet goed bij kan. Dry needling helpt vaak het beste omdat je met dit concept wél diep en daarnaast veilig kan behandelen.