Groeipijn bij kinderen

Groeipijn

Fysio-R ziet regelmatig jongeren met groei gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kan bijvoorbeeld pijn aan de knie, heup, bekken of enkel zijn. Spierklachten van de liezen, hamstrings en bovenbenen kunnen daarbij ook aanwezig zijn. Voor het kind is dit erg vervelend omdat die niet bezig wil zijn met een blessure en wil kunnen ravotten, spelen en sporten met de leeftijdsgenoten. Vaak gaat het om onschuldige klachten van tijdelijke aard, waarbij wij u goed kunnen adviseren omtrent de sportbeoefening, maar ook in onderzoek kunnen adviseren waar uw kind staat.

Blijven Trainen

Volgens Fysio-R is het dan ook belangrijk om de jeugdige sporter kortdurend te begeleiden om weer vertrouwen in hun lichaam te krijgen. Daardoor kunnen ze ondanks de groeipijn, wel sporten, en blijven ze fit. Daarbij lopen ze ook geen fysieke achteruitgang op. Van groots belang is dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Bij jongeren die intensief sporten en in de groei zitten ontstaan soms klachten die samenhangen met een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Dit heeft te maken met gym op school, in de groei zitten en daarnaast (op dezelfde dag) nog bezig zijn met sporten!

Echografie van spieren en botten

We kunnen het aangedane gebied goed in kaart brengen middels echografie. Zo zien we de botlijnen goed waardoor we iets kunnen zeggen hoe hard een kind aan het groeien is. Meestal spelen groeiklachten tussen 9-16 jaar op bij het kind. Overbelasting en sport is vaak de boosdoener. Soms kan het ook uit het niets ontstaan.

Soorten Groeipijn

Bekend zijn de klachten aan de knie (Sinding Larsen Johansson en Osgood Schlatter) en aan de enkel (M Sever). De groei van het skelet gaat sneller dan de lengte toename van de spieren en pezen. Hierdoor krijgen de groeischijven meer trekkrachten te verduren wat kan resulteren in pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf. Na de groeispurt neemt ook de spierkracht in een korte periode enorm toe, hierdoor ontstaat er ook meer belasting op de knieschijf.

Jeugd van Sparta Rotterdam

Fysio-R heeft veel ervaring in het behandelen van kinderen met groeiklachten. Deze ervaring is opgedaan binnen het betaald voetbal; bij de jeugdopleiding van de voetbalclub Sparta Rotterdam.

Mogelijk behandeling:

  • Medical Taping ter ondersteuning van het groeiproces.
  • Echografie om de groeischijven in beeld te brengen.
  • Advies hoe om te gaan met belasting en belastbaarheid (tijdens gym op school en sporten).
  • Oefentherapie zodat kinderen fit blijven en aangedane weefsel kunnen optrainen.

Herkend u bovenstaande informatie bij uw kind? Of wilt u weten waarom uw kind klachten blijft houden tijdens sporten of spelen buiten? Maakt u dan een afspraak bij Fysio-R.