Golferselleboog

Klachten

Een golferselleboog is een blessure die veel voorkomt en te vergelijken is met een tenniselleboog. Bij deze blessure ontstaat er een irritatie aan de aanhechting van de spieren aan de binnenkant van de elleboog. Deze bestaat uit pezen, waarmee de spieren zijn verbonden met het bot en deze pezen kunnen geïrriteerd raken, door bijvoorbeeld bewegingen zoals het buigen van de pols en van de vingers. Ook kunnen spieren en pezen overbelast raken waardoor uitstralende pijn naar de pols en vingers voelbaar zijn (myofasciale pijn). Spieren over de onderarm voelen dan hard aan en zijn gevoelig als je met de vingers erop duwt. Soms voelt u een blokkade doordat u de elleboog niet goed kan buigen of strekken, of dat dit met de pols gebeurt.

Hoewel deze blessure op elke leeftijd kan ontstaan, is het veelal bij mensen tussen de 40 en 60 jaar dat deze optreedt. Vaak na een activiteit met repeterende bewegingen zoals golfen of knijpen (bijvoorbeeld snoeien in de tuin).

Oorzaken

  • Overbelasting tijdens training.
  • Overbelasting tijdens activiteiten (schilderen, typen, schroeven draaien en zwaar tillen).
  • Spierzwakte.
  • Aandoeningen aan de bovenrug, schouder, nek of zenuwen die naar de elleboog lopen.

Pijn

Meestal ervaart u pijn aan de binnenkant van de elleboog, over het verloop van de spieren, of op het uitsteeksel aan de binnenkant van de elleboog. Het kan voorkomen dat er een tintelend gevoel in de pink of ringvinger ervaren wordt, vaak is dit de uitstralingspijn van de spieren. De klachten komen het meest voor wanneer u de buigspieren van de hand en pols (hard) aanspant. U kan deze klachten ook voelen bij dagelijkse activiteiten, zoals het optillen van een beker, het open draaien van een pot, iemand een hand geven, iets tillen of als u aan het autorijden bent.

Om goed inzichtelijk te maken hoe de elleboog er vanbinnen uitziet word er bij Fysio-R een echografie scan gemaakt. Zo kunnen we de spieren, pezen en banden in kaart brengen. Ook kunnen we de kwaliteit van het kraakbeen beoordelen.

Mogelijke behandeling

  • Ontspanning van de spieren middels Dry Needling.
  • Medical Taping voor minder pijn en ondersteuning van de elleboog.
  • Oefentherapie ter versterking van de spieren.
  • Advies hoe om te gaan met belasting en belastbaarheid.
  • Stretchoefeningen om meer ruimte te creëren.

Wilt u een afspraak maken om uw elleboogklachten te laten beoordelen en te behandelen? Maakt u dan een afspraak bij Fysio-R.