Frozen shoulder

Frozen Shoulder

Oorzaak klachten

Men spreekt van een frozen shoulder als de schouder in bijna alle richtingen beperkt is. De wetenschap weet niet precies waar een frozen shoulder vandaan komt. Wat wel bekend is, is dat het kapsel van de schouder (gewrichtszak) verstijfd is. Daardoor treden de bewegingsbeperkingen op. Er zijn wel een aantal factoren die risico’s op een frozen shoulder verhogen. Een frozen shoulder kan ontstaan na een blessure, operatie of breuk, maar ook na een val op de schouder. Daarnaast kunnen allerlei andere kwalen, zoals hart- en vaatklachten, diabetes en schildklieraandoeningen zorgen voor frozen shoulder.

Pijn en stijfheid

Een frozen shoulder zou u kunnen herkennen door pijn in en rondom de schouder, vaak uitstralend tot in de bovenarm. Maar bijvoorbeeld ook doordat er amper mee bewogen kan worden. Als het kapsel van de schouder verkort, dan wordt de schouder steeds stijver. Dit proces wordt erger omdat de schouder door de stijfheid minder bewogen wordt. Pijn in de nekspier neemt meestal toe. Dit komt omdat gecompenseerd gaat worden met de monnikkapsspier om de schouder te kunnen heffen. Daardoor raakt deze overbelast en dit geeft klachten. Het kapsel dat rondom het gewricht zit kan ook pijnlijk zijn en voelt zeurend aan.

Beperkingen in dagelijks leven

Alledaagse zaken zoals aan- en uitkleden, douchen en de haren wassen of iets uit een kastje pakken gaat moeizaam.

Een behandeling van een Frozen Shoulder is complex. Soms helpt dry needling of massage een beetje. Maar ook ondersteunend tapen en oefentherapie kunnen helpen.

Een echografie scan van de schouder kan altijd worden gemaakt. We kunnen dan wat meer zeggen over de slijmbeurzen, kapsel, pezen, spieren en gewrichten.

Mocht u op basis van bovenstaande informatie nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken voor een echo, neemt u dan contact op met Fysio-R.